Κυριακή, 24 Σεπτεμβρίου, 2023

Μεγαλώνουμε αλλά δεν γερνάμε!!!

Ανακαλύφθηκε πρωτεΐνη, η οποία εμπλέκεται, ανάμεσα σε άλλα, στην επιδιόρθωση γενετικών βλαβών, αλλά και στη διαδικασία ρύθμισης της γονιδιακής έκφρασης που επηρεάζει την παραγωγή άλλων πρωτεϊνών, ανάλογα με τις ανάγκες κάθε κυττάρου. Σύμφωνα με έρευνα του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), πλέον μπορεί να ρυθμιστεί η γονιδιακή έκφραση στον άνθρωπο, προλαμβάνοντας –θεραπεύοντας νοσήματα που σχετίζονται με τη γήρανση, αλλά  και τον καρκίνο.

Το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ΑΠΕ, ανακοίνωσε προ ημερών, την νέα ανακάλυψη του ΙΤΕ για το ρόλο της πρωτεΐνης ΧΑΒ2, η οποία εμπλέκεται, μεταξύ άλλων, στην επιδιόρθωση γενετικών βλαβών. Συγκεκριμένα, με το πέρασμα του χρόνου συσσωρεύουμε γενετικές βλάβες που επιταχύνουν τη διαδικασία της γήρανσης, αυξάνοντας την πιθανότητα καρκινογένεσης.

Το DNA εκτίθεται αδιάκοπα σε γενοτοξικούς παράγοντες που προσβάλλουν την εύθραυστη δομή του, παρεμποδίζοντας τη λειτουργία κάθε κυττάρου. Τα κύτταρα αντιμετωπίζουν τις βλάβες του DNA ενεργοποιώντας επιδιορθωτικούς μηχανισμούς, που έχουν την ικανότητα να το επαναφέρουν στην αρχική μορφή του. Ασθενείς με μεταλλάξεις σε γονίδια που εμπλέκονται σε επιδιορθωτικούς μηχανισμούς γερνούν πρόωρα ενώ εκδηλώνουν αυξημένη συχνότητα εμφάνισης καρκινογένεσης.

Οι μεταλλάξεις, μάλιστα, στο γονίδιο που ενεργοποιεί την παραγωγή της XAB2 οδηγούν σε θνησιγένεια. Η έρευνα εξηγεί, επιπλέον, γιατί οι μεταλλάξεις των γονιδίων που εμπλέκονται στην επιδιόρθωση των γενετικών βλαβών οδηγούν σε αναπτυξιακές ανωμαλίες στον άνθρωπο.

Η συγκεκριμένη έρευνα, διεξήχθη από τη δρ. Εύη Γουλιελμάκη και τη δρ. Μαρία Τσεκρέκου, μαζί με τον επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, καθηγητή του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Γιώργο Γαρίνη, από το Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του ΙΤΕ. Επίσης συμμετείχαν και οι Νίκος Μπατσιώτος, η Mariana Ascensão-Ferreira, η Ελευθερία Λεδάκη, η δρ. Καλλιόπη Στρατήγη, η δρ. Γεωργία Χατζηνικολάου, ο δρ. Παντελής Τοπάλης, ο δρ. Θεόδωρος Κωστέας, η dr. Janine Altmüller, ο καθηγητής Jeroen A. Demmers και o καθηγητής Nuno L. Barbosa-Morais.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Sponsors