Παρασκευή, 2 Ιουνίου, 2023

Φιλί; Κόλλησες!!! Εσύ ξέρεις τη νόσο του φιλιού;

«Ένα φιλάκι είναι λίγο, πολύ λίγο, δύο φιλάκια είναι λίγα, τι να πω,

τρία φιλάκια είναι λίγο, πολύ λίγο, δώσε μου τέσσερα αν θες να σ’ αγαπώ»!!!

Και όμως αν και τα φιλιά ενισχύουν το ανοσοποιητικό σου σύστημα, βοηθούν στην επιλογή του κατάλληλου συντρόφου, καίνε θερμίδες, δυναμώνουν τους μύες του προσώπου, μπορούν να χαλαρώσουν και να φτιάξουν την ψυχολογία και τη διάθεση του ανθρώπου… αν φιληθείς με το λάθος άτομο, μπορεί να κολλήσεις πολλά.

Στο στόμα, στο σάλιο, στη γλώσσα, στα δόντια… υπάρχουν αρκετά βακτήρια και ιοί που μπορούν να μεταδοθούν από στόμα σε στόμα.

Έχεις σκεφτεί τι μπορεί να κολλήσεις απλά από ένα φιλί;

Πρώτο και καλύτερο είναι το κρυολόγημα και γενικότερα οι λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος. Πόσες φορές λέμε αν είσαι άρρωστος να παραμένεις σπίτι σου; Εσύ όχι μόνο βγήκες αλλά πήγες και για φιλιά; Το κρυολόγημα μεταδίδεται τόσο με την άμεση επαφή, όσο και με αερομεταφερόμενα σταγονίδια. Όπως καταλαβαίνετε το σάλιο που μπορεί να περάσει από τον λαιμό του ενός, στο δικό σου στόμα, μέσω του φιλιού σας, εύκολα μπορεί να μεταδόσει την ασθένεια από ένα άτομο σε άλλο.

Η «νόσος του φιλιού» ή αλλιώς η αδενοπάθεια, είναι μια ιογενή λοίμωξη που προκαλείται από τον ιό Epstein-Barr. Ο ιός μεταδίδεται μέσω του σάλιου και η μόλυνση γίνεται μέσω της επαφής.  

Εντός του ιού Epstein-Barr, που αναφερθήκαμε και πιο πάνω, περιλαμβάνεται και η ανεμοβλογιά και ο απλός έρπης. Και τα δύο μπορούν να μεταδοθούν μέσω της άμεσης επαφής με τον ιό, όταν υπάρχουν εκδορές/κοψίματα στην επιδερμίδα, ακόμα και αν το πρόβλημα έχει επουλωθεί αλλά δεν έχουν περάσει κάποιες μέρες επούλωσης.  

Αν έχετε κάποιες ανοιχτές πληγές γύρω από το στόμα σας, πιθανότατα να κολλήσετε ακόμα και ηπατίτιδα, η οποία αν και συνήθως έχει να κάνει με το αίμα, μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να μεταδωθεί και μέσω του σάλιου και κατ’επέκταση ενός φιλιού.

Εκτός από αυτά, τι πιο λογικό να κολλήσετε παθήσεις των δοντιών, όπως ουλίτιδα και τερηδόνα.
Τα συγκεκριμένα μολυσμένα βακτήρια μπορούν να περάσουν από ένα άτομο σε άλλο, ακόμα και από ένα απλό φιλί. από ένα φιλί.

Αν όλα αυτά δεν σας άγχωσαν αρκετά για να γίνετε λίγο πιο επιλεκτικοί όσον αφορά το που σκορπάτε τα φιλιά σας, τέλος να αναφέρω ότι ένα φιλί είναι πιθανό να μταφέρει τη μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο, (μηνιγγίτιδα), μια νόσο εξαιρετικά επικίνδυνη ακόμα και για τη ζωή σας. Συγκεκριμένα μια φλεγμονή των μεμβρανών (μήνιγγες) που περιβάλλουν τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό, και τη σηψαιμία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Sponsors