Κυριακή, 4 Ιουνίου, 2023

«Κομμώτρια είναι… δεν είναι επιστήμονας»

Ήξερα από την ώρα που χτένιζα, έκοβα ή έβαφα με μαρκαδόρο τα μαλλιά στις κούκλες μου, ότι δεν θα άρεσε καθόλου της μαμάς μου αν της ανακοίνωνα ότι θέλω να ασχοληθώ με τρίχες, κοινώς να γίνω κομμώτρια. Πολλές φορές την είχα ακούσει να μιλάει με περηφάνια ότι η κόρη της, δηλαδή εγώ, είναι πανέξυπνη, θα σπουδάσει, θα γίνει γιατρός, δικηγόρος, φιλόσοφος, ή γενικά κάποιου είδους επιστήμονας. Και τελικά; Η κακιά η η καλή μοίρα τα έφερε έτσι τα πράγματα και έγινα κομμώτρια.
Όταν το ανακοίνωνα σε γνωστούς και φίλους, ένιωθα να με βλέπουν με ένα ύφος «κρίμα η μαμά σου μας έλεγε πως θα γινόσουνα καρδιολόγος»!!!! Παιδιά…. ξέρετε πόσο παρεξηγημένο επάγγελμα είναι η πολύτιμη κομμώτρια και πόσα κάνει εκτός από το να ασχολείται μέ τρίχες;

Μια κομμώτρια, ένας κομμωτής καταρχήν πρέπει να είναι δημιουργικός, ακόμα και όταν είναι κουρασμένος ψυχικά ή πρακτικά από την ορθοστασία και την γενική του ρουτίνα.  Πρέπει να έχει γνώσεις στο θέμα αλλά και φαντασία για να μπορέσει να δημιουργήσει κάτι όμορφο εκ του μηδενός. Και δεν μιλάμε απλά μια δημιουργία σε ένα άσπρο καμβά, αλλά απαιτείται να ξέρει και τι ταιριάζει στον κάθε διαφορετικό καμβά-πρόσωπο, άνθρωπο, προσωπικότητα, που βλέπει μπροστά του.

«Έλα μωρέ, κομμώτρια είναι, δεν είναι επιστήμονας» εχω ακούσει να λένε, που πόσο ισχύει τελικά;

Για να γίνεις κομμωτής/κομμώτρια θέλει πρακτικό και δημιουργικό μυαλό ταυτόχρονα. Έχεις να κάνεις με χημεία, χρωματομετρία, σωστή διάγνωση. Πρέπει να ξέρεις διαφορετικές τεχνικές κουρέματος, χρώματος, υφής, δομής και να έχεις πλήρη έλεγχο και γνώση στο τι προιόντα χρησιμοποιείς. 
Αυτά από μόνα τους καταρρίπτουν τον μύθο ότι οι κομμωτές δεν έχουν μόρφωση, εφόσον πλέον αυτό δεν μπορεί να είναι εφικτό όπως ίσως γινόταν πολύ παλιότερα όταν και οι πελάτες αρκούνταν στα βασικά. Εκτός από κομμωτικές γνώσεις όμως, ένας κομμωτής, κομμώτρια απαιτείται να είναι και ψυχολόγος, εφόσον κατά τη διάρκεια της επίσκεψης ενός πελάτη, η συζήτηση τις πλείστες φορές ξεφεύγει εκτός μαλλιών και γίνεται εντελώς φιλική και προσωπική. Υποθέτω είτε είσαι ένας πεπειραμένος κομμωτής είτε είσαι ακόμα αρχάριος, όλα αυτά τα γνωρίζεις από πρώτο χέρι.

Πόσες φορές δεν ήσουνα καλά για ένα προσωπικό θέμα και όμως έπρεπε να δείχνεις χαμογελαστή, με μια αξεπέραστη υποκριτική , ότι όλα είναι όμορφα; Κομμωτής, κομμώτρια δεν είναι μόνο αυτό ίσως κάποτε θεωρείτο.

Μια κομμώτρια πρέπει ….

Μια κομμώτρια αρχικά πρέπει να ξέρει τι σου ταιριάζει σύμφωνα με το πρόσωπο σου αλλά και τη ρουτίνα σου. Αυτό όμως που θα σου πει δεν πρέπει να σου το κάνει κιόλας χωρίς να συμφωνήσεις. Μια κομμώτρια πρέπει να σε ακούει. Θες αυτό; Αυτό θα γίνει.

Από την άλλη όμως αν αυτό που θες δεν σου ταιριάζει ή θα καταστρέψει τα μαλλιά σου, πρέπει να το πεί, έχοντας μια σωστή επικοινωνία μαζί σου.

Και εκτός από το τι δεν σου πάει, η καλή κομμώτρια πρέπει να σε κρατάει πάντα ενήμερη για το τι κάνει με τα μαλλιά σου για να μην εισαι οποιοδήποτε λεπτό αγχωμένη για το αποτέλεσμα. Από την στιγμή που η πελάτισσα βρίσκεται στο κομμωτήριο πρέπει να νιώθει άνετα και να έχει θετική διάθεση ειδικά κατά τη διάρκεια του ραντεβού σας αλλά και όταν θα φύγει. Είμαι σίγουρη πως ξέρεις πως θα κάνεις έναν πελάτη να νιώθει άνετα ώστε να σε σκέφτεται θετικά και να θέλει να ξανά έρθει και επειδή θα περάσει όμορφα και επειδή θα γίνει ομορφότερος. Να είναι κάθε φορά ενθουσιασμένος όταν έχετε ραντεβού.

Δυστυχώς όμως αυτό δεν είναι πάντα εφικτό και εύκολο. Όταν δεις ότι η πελάτισσα σου δεν είναι στα κέφια της πρέπει να καταλάβεις αν θέλει πλήρη ησυχία ή αν μπορείς να της φτιάξεις τη διάθεση

Το είπαμε και πιο πάνω. Η σωστή κομμώτρια, κομμωτής πρέπει να είναι πάνω από όλα φίλος.

Η ερώτηση μετά από όλα όσα κάνει τελικά ένας κομμωτής, είναι… Μπορείς και εσύ να γίνεις;

Εμπιστεύσου την κομμώτρια σου. Ψυχή τε και … κόμη!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Sponsors