Παρασκευή, 22 Σεπτεμβρίου, 2023

Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για τη σύνθεση κολλαγόνου

Το κολλαγόνο είναι το δομικό στοιχείο των μυών, των οστών, του δέρματος και άλλων συνδετικών ιστών. Η έλλειψη κολλαγόνου μπορεί να οδηγήσει σε ρυτίδες και χαλάρωση του δέρματος, οδηγώντας σε πρόωρη γήρανση. Επιπλέον, η δυσκαμψία στις αρθρώσεις και οι αδύναμοι μύες μπορεί επίσης να αποτελούν ένδειξη έλλειψης κολλαγόνου.

Το κολλαγόνο είναι ένας τύπος πρωτεΐνης που αποτελείται από αμινοξέα όπως προλίνη, γλυκίνη, υδροξυπρολίνη και αργινίνη. Είναι μια ολοκληρωμένη ινώδης πρωτεΐνη που βρίσκεται στο συνδετικό ιστό και αποτελεί επίσης σημαντικό μέρος του δέρματος. Συνθέτει το μεγαλύτερο μέρος της πρωτεΐνης του σώματός σας, αντιπροσωπεύοντας το 30% της συνολικής του πρωτεΐνης. Ο καλύτερος τρόπος για να το περιγράψετε είναι σαν κόλλα.

Η γήρανση επιβραδύνει την παραγωγή κολλαγόνου και έως την ηλικία των 25 ετών, εκτιμάται ότι χάνετε κολλαγόνο με ρυθμό 1% ετησίως. Αυτό μπορεί να προκαλέσει πρόωρη γήρανση του σώματος, αφήνοντας σας επιρρεπείς σε τραυματισμούς. Η προσθήκη περισσότερου κολλαγόνου στη διατροφή σας μπορεί να βοηθήσει με τις ρυτίδες στο δέρμα, αλλά και τους πόνους των αρθρώσεων.

Τι είναι η παραγωγή κολλαγόνου;

Η σύνθεση κολλαγόνου είναι η φυσική διαδικασία παραγωγής του κολλαγόνου στο δέρμα. Λαμβάνει χώρα ενδοκυτταρικά (μεταγραφή mRNA στον πυρήνα του κυττάρου, μετάφραση στο κυτταρόπλασμα και μετά τη μετάφραση στο ενδοπλασματικό δίκτυο) και εξωκυτταρικά (σχηματισμός διάσπασης προπεπτιδίου και συναρμολόγηση ινιδίου κολλαγόνου).

Τι διαταράσσει τη διαδικασία σύνθεσης κολλαγόνου;

 • Η κακή διατροφή, το άγχος και οι ανισορροπίες στο εντερικό/πεπτικό σύστημα μπορούν να παρεμποδίσουν τη σύνθεση του κολλαγόνου. Ειδικότερα δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα μπορούν να προκαλέσουν βλάβη στο κολλαγόνο που μπορεί να επιταχύνει τη διαδικασία γήρανσης.
 • Η έλλειψη βιταμίνης C εμποδίζει την παραγωγή κολλαγόνου και οδηγεί σε ασθενέστερα και λεπτότερα αιμοφόρα αγγεία.
 • Το κάπνισμα βλάπτει το κολλαγόνο και την ελαστίνη λόγω των χημικών ουσιών που περιέχονται στον καπνό.
 • Η ηλικία φυσικά επιβραδύνει τη διαδικασία παραγωγής κολλαγόνου.
 • Το αλκοόλ μπορεί να καταστρέψει το κολλαγόνο στο δέρμα λόγω της υψηλής συγκέντρωσης ελεύθερων ριζών του.
 • Ορισμένα συνταγογραφούμενα φάρμακα μπορεί να αλληλεπιδράσουν με τις ενώσεις που απαιτούνται για την παραγωγή κολλαγόνου.
 • Η έλλειψη ανάπαυσης και ύπνου μπορεί να αποδυναμώσει σημαντικές σωματικές διαδικασίες όπως η σύνθεση του κολλαγόνου.

Πώς μπορείτε να αυξήσετε τη σύνθεση κολλαγόνου;

 • Η ρετινόλη είναι ένα παράγωγο της βιταμίνης Α που ενισχύει τη σύνθεση του κολλαγόνου και επιταχύνει τον κύκλο ανανέωσης των κυττάρων προοθώντας το νεανικό δέρμα.
 • Η βιταμίνη C αντιστρέφει τη βλάβη που προκαλεί η έκθεση στον ήλιο, ενισχύει τη σύνθεση κολλαγόνου και προστατεύει το δέρμα σας από τις ελεύθερες ρίζες.
 • Το γλυκολικό οξύ αφαιρεί τα νεκρά κύτταρα του δέρματος και χαρίζει λεία επιδερμίδα. Διεγείρει επίσης τη σύνθεση κολλαγόνου και την παραγωγή ελαστίνης για την ελαχιστοποίηση των κηλίδων και των λεπτών γραμμών.
 • Η νιασιναμίδη, ένα συστατικό της βιταμίνης Β3, μπορεί επίσης να ενισχύει την παραγωγή ελαστίνης και κολλαγόνου για την ελαχιστοποίηση των ρυτίδων και των λεπτών γραμμών.
 • Τέλος, η ρεσβερατρόλη είναι ένα αντιοξειδωτικό που καταπολεμά την ηλιακή βλάβη, αναζωογονεί το δέρμα και διεγείρει τη σύνθεση κολλαγόνου που αποτρέπει την εμφάνιση σημείων γήρανσης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Sponsors