Τρίτη, 3 Οκτωβρίου, 2023

Φυσικές θεραπείες για όμορφα και υγιή δόντια

Ορισμένες φυσικές θεραπείες μπορεί να βοηθήσουν στην προστασία από την τερηδόνα, ένα κοινό πρόβλημα υγείας των δοντιών. Αν και δε συνίσταται η εναλλακτική θεραπεία αντί των τυπικών πρακτικών στοματικής υγιεινής, υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι οι φυσικές θεραπείες μπορεί να καταπολεμήσουν την πλάκα και να βοηθήσουν στην πρόληψη των παθήσεων των δοντιών.

Ο σχηματισμός πλάκας ξεκινά όταν τα βακτήρια που υπάρχουν φυσικά στο στόμα μετατρέπουν τα τρόφιμα σε οξέα. Όταν αυτά τα οξέα συνδυάζονται με το σάλιο και τα βακτήρια, η πλάκα αναπτύσσεται και “επικολλάται” στα δόντια. Εάν η πλάκα δεν αφαιρεθεί, η υγεία των δοντιών είναι επισφαλής, αφού μπορεί να ερεθίσει τα ούλα γύρω από τα δόντια και να δημιουργήσει ουλίτιδα, περιοδοντίτιδα και απώλεια των δοντιών.

Έρευνες αναφέρουν ότι ορισμένες φυσικές θεραπείες μπορούν να βοηθήσουν στην άμυνα κατά των οδοντικών παθήσεων, σκοτώνοντας τα βακτήρια και αποτρέποντας την επικόλληση της πλάκας στα δόντια.

  • Τσάι

Αρκετές μελέτες δείχνουν ότι η τακτική κατανάλωση τσαγιού μπορεί να μειώσει την επίπτωση και τη σοβαρότητα της τερηδόνας. Παλαιότερη μελέτη σε ζώα, για παράδειγμα, διαπίστωσε ότι το μαύρο τσάι μείωσε την τερηδόνα των δοντιών μεταξύ των ζώων που τρέφονταν με προϊόντα που την προωθούσαν φυσιολογικά. Ειδικότερα τα αντιοξειδωτικά που βρέθηκαν στο τσάι oolong πιστεύεται ότι μπορεί να βοηθήσουν στην παρεμπόδιση της ανάπτυξης της τερηδόνας.

  • Κράνμπερι

Οι ενώσεις που βρίσκονται στα κόκκινα αυτά σούπερ φρούτα, σύμφωνα με μια ερευνητική ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε το 2008, μπορεί να καταπολεμήσουν την πλάκα των δοντιών αναστέλλοντας την παραγωγή οξέων και σταματώντας τα βακτήρια να κολλήσουν στα δόντια. Οι συγγραφείς της μελέτης σημειώνουν επίσης ότι τα cranberries μπορούν να προφυλάξουν κι από άλλες στοματικές ασθένειες, λόγω των αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων τους.

  • Shiitake

Το shiitake είναι ένας τύπος φαρμακευτικού μανιταριού που λέγεται ότι μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των οδοντικών παθήσεων και ειδικότερα της τερηδόνας. Σε μια μελέτη του 2000 σε αρουραίους, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι τα ζώα που τρέφονταν με shiitake είχαν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν τερηδόνα, σε σύγκριση με αρουραίους που δεν έκαναν την ίδια διατροφή.

Για να προστατεύσετε τα δόντια σας από την τερηδόνα (και ασθένειες όπως ουλίτιδα και περιοδοντίτιδα), φροντίστε να βουρτσίζετε τα δόντια σας τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα, να κάνετε νήμα καθημερινά και να επισκέπτεστε έναν οδοντίατρο για τακτικούς ελέγχους. Όποτε είναι δυνατό, βουρτσίστε τα δόντια σας ή ξεπλύνετε το στόμα σας αφού φάτε κολλώδη, ζαχαρούχα και / ή αμυλούχα τρόφιμα (όλα αυτά μπορεί να προωθήσουν το σχηματισμό και τη συσσώρευση πλάκας).

Παρόλο που έρευνες δείχνουν ότι η προσθήκη φυσικών θεραπειών στην στοματική σας φροντίδα μπορεί να έχει κάποιο όφελος, είναι πολύ νωρίς για να συσταθεί οποιαδήποτε φυσική θεραπεία για την πρόληψη της τερηδόνας των δοντιών. Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι η αυτοθεραπεία και η αποφυγή ή καθυστέρηση της τυπικής φροντίδας μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες. Εάν σκέφτεστε να χρησιμοποιήσετε φυσικές θεραπείες, φροντίστε να συμβουλευτείτε πρώτα το γιατρό και τον οδοντίατρό σας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Sponsors