Κυριακή, 24 Σεπτεμβρίου, 2023

Πώς μπορείτε να φτιάξετε μια λίστα κάλυψης των φυσικών σας αναγκών

Η φροντίδα των φυσικών μας αναγκών βοηθά και ενισχύει τη διατήρηση της σωστής λειτουργίας του σώματος και, εν γένει, της φυσικής μας ευεξίας. Εάν προσπαθείτε να συντάξετε μια λίστα φροντίδας των φυσικών σας αναγκών, ξεκινήστε εντοπίζοντας πρώτα ποιες είναι οι φυσικές σας ανάγκες. Ακολούθως, μπορείτε να σημειώσετε τυχόν μέτρα που λαμβάνετε, επί του παρόντος, προκειμένου να καλύψετε αυτές τις ανάγκες. Εφόσον παρατηρήσετε περιοχές που θέλετε να κάνετε αλλαγές ή βελτιώσεις, τονίστε τις στο πρόγραμμα της self-care routine σας. Παρακάτω θα βρείτε μερικές από τις κοινότερες φυσικές ανάγκες, αλλά και τρόπους για να τις ικανοποιήσετε.

Ύπνος

Οι περισσότεροι ενήλικες χρειάζονται περίπου 7 έως 9 ώρες ύπνου κάθε βράδυ. Η έλλειψη επαρκούς ύπνου σε τακτική βάση μπορεί να επηρεάσει τη διάθεση, τη συγκέντρωση και την υγεία σας. Εάν και ο ανεπαρκής ύπνος είναι πολύ συνηθισμένο φαινόμενο, μπορείτε συχνά να βελτιώσετε μόνοι σας τόσο την ποσότητα όσο και την ποιότητα του ύπνου σας.

Διατροφή

Η καλή διατροφή δεν περιλαμβάνει μόνο τους τύπους τροφίμων που τρώτε. Σίγουρα, ακολουθώντας μια ισορροπημένη διατροφή και επιλέγοντας – ως επί το πλείστον – τρόφιμα που είναι θρεπτικά βοηθάτε στην προστασία της υγείας σας. Αλλά αυτό που αποτελεί εξίσου σημαντικό παράγοντα, είναι να σκεφτείτε πώς τρώτε. Μια ισορροπημένη και διαισθητική διατροφή (τρώτε όταν, ό,τι, και όσο πεινάτε), μπορεί να σας βοηθήσει να αισθανθείτε πιο ικανοποιημένοι με το φαγητό.

Άσκηση

Μελέτες προτείνουν στους ενήλικες που μπορούν να ασκηθούν σωματικά να εξασκούνται για τουλάχιστον 150 λεπτά κάθε εβδομάδα. Εάν επιλέξετε να προσθέσετε την άσκηση στο πρόγραμμα αυτοφροντίδας σας, σιγουρευτείτε ότι έχετε επιλέξει δραστηριότητες που απολαμβάνετε, καθώς αυτό φαίνεται πως είναι το κλειδί για να τις συντηρήσετε στη ρουτίνα σας.

Φυσική οικειότητα

Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν συχνά τον όρο “οικειότητα” ως μια ποιότητα που αναφέρεται στο σεξ. Ωστόσο, η φυσική οικειότητα περιλαμβάνει και άλλους τύπους σωματικής επαφής που παίζουν εξίσου σημαντικό ρόλο στην ευεξία. Η (επ)αφή είναι μια βασική ανθρώπινη ανάγκη και η έλλειψη της μπορεί να έχει επιπτώσεις στην υγεία. Μερικές ιδέες για να εντάξετε τη φυσική οικειότητα στη ρουτίνα αυτοφροντίδας σας είναι: η λήψη μασάζ (επαγγελματικού ή ανταλλαγή μασάζ με φίλο ή σύντροφο), η αγκαλιά με ένα αγαπημένο σας άτομο, το αγαπημένο σας κατοικίδιο ή τον εαυτό σας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Sponsors