Τρίτη, 3 Οκτωβρίου, 2023

Πρωί ή Βράδυ: Πότε είναι πιο αποτελεσματική η γυμναστική;

Καλό είναι να γυμναζόμαστε, χωρίς φαινομενικά εμπόδια όπως η ώρα, ο καιρός, η διάθεσή μας, ή αν είναι Κυριακή ή αργία. Διαφορετικά θα βρίσκουμε συνεχώς δικαιολογίες για να αποφεύγουμε την άσκηση -προσωπικά δε θέλω και πολύ. Είναι προτιμότερο να γυμναζόμαστε έστω και χωρίς ρουτίνα, από το να μην αθλούμαστε καθόλου.

Βεβαίως, αναλόγως με το εάν επιλέγουμε τις πρωινές ή τις βραδινές ώρες για την άσκησή μας, μπορούμε να απολαύσουμε ορισμένα διαφορετικά οφέλη, αλλά και να αντιμετωπίσουμε κάποιες δυσκολίες διαφορετικού τύπου.

Πρωινή γυμναστική

Εάν είστε διατεθειμένοι να γυμνάζεστε το πρωί τότε θα κοιμάστε καλύτερα το βράδυ. Αυτό μας το λέει μια έρευνα του Appalachian State University που σύμφωνα με αυτήν, οι πρωινές προπονήσεις υπόσχονται καλύτερο βραδινό ύπνο. Η άσκηση στις 7 ή στις 8 το πρωί συνεπάγεται μεγαλύτερο και βαθύτερο κύκλο ύπνου σε σχέση με την απογευματινή ή βραδινή άσκηση. «Όσο καλύτερα κοιμάσαι, τόσο καλύτερο είναι για το σώμα σου. Αυξάνει την καρδιακή υγεία, μειώνει το στρες και το άγχος, βοηθά στη διατήρηση του βάρους και μειώνει την αρτηριακή πίεση. Επιπλέον, όσο περισσότερο χρόνο αφιερώνεις στον ύπνο, τόσο περισσότερο χρόνο χρειάζεται το σώμα σου για να αποκατασταθεί», όπως μας εξηγεί ο Dr. Collier, καθηγητής στο «Appalachian State University». Η πρωινή άσκηση δε  βοηθάει μόνο σε επίπεδο υγείας, αλλά και σε ψυχικό επίπεδο.

Μετά την πρωινή γυμναστική, αισθανόμαστε πιο αναζωογονημένοι, φρέσκοι και έτοιμοι να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις της δουλειάς.

Βραδινή γυμναστική

Εάν δεν είσαι καθόλου πρωινός τύπος, θα χαρείς εάν μάθεις ότι υπάρχουν πολλά οφέλη και για όσους επιλέγουν να γυμναστούν το βράδυ. Η επιστημονική εφημερίδα «Chronobiology International» δημοσίευσε μια μελέτη όπου ασχολείται και αναλύει το ρόλο του εσωτερικού ρολογιού του σώματος στην αθλητική απόδοση.

Και το συμπέρασμα: Η σωματική και περιβαλλοντική θερμοκρασία αυξάνονται αργά το απόγευμα, συνεπώς αυξημένη είναι και η ενζυμική δραστηριότητα και η μυϊκή λειτουργία. Με λίγα λόγια μπορείς να συνεχίσεις να γυμνάζεσαι μεταξύ 14:00 και 18:00 και να μην αναγκάζεσαι να ξυπνάς πρωί πρωί.

Άλλος ένας λόγος που ευνοεί τη βραδινή άσκηση είναι η επιπλέον ενέργεια που έχεις. Η εκγύμναση το βράδυ επιτρέπει στο σώμα σου να χαλαρώσει μετά από μια δύσκολη μέρα στη δουλειά και να ξεφορτωθεί οποιοδήποτε άγχος δημιουργήθηκε μέσα στη μέρα.

Επιπλέον, η θερμοκρασία του σώματος μας αυξάνεται το απόγευμα και το βράδυ, οπότε είμαστε λιγότερο επιρρεπείς σε τραυματισμούς απ’ ότι το πρωί. Το πρωί το σώμα μας χρειάζεται ένα καλό warm up ώστε οι μύες και οι αρθρώσεις να προσαρμοστούν στη σωματική άσκηση, πράγμα που δεν είναι απαραίτητο το βράδυ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Sponsors