Τρίτη, 3 Οκτωβρίου, 2023

Οικονομικά Μέτρα στήριξης lockdown!!!


Η καραντίνα συνεχίζεται και όπως δείχνουν τα περισσότερα από 2000 κρούσματα που έχουμε πλέον σε καθημερινή βάση, δεν θα ανοίξει το οτιδήποτε εντός Μαρτίου.

Παραμένοντας σε αυστηρό lockdown, ανακοινώνονται τα μέτρα στήριξης για 500.000 επιχειρήσεις και εργαζόμενους.

Τα κομμωτήρια, τα οποία έχουν απωλέσει από το ξέσπασμα της πανδημίας, πέραν του 60% του τζίρου τους, θα έχουν όση περισσότερη βοήθεια γίνεται!!!! Συγκεκριμένα ο Υφυπουργος Οικονομικών, κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος σχολίασε, ότι «Μόνο στην Αττική δραστηριοποιούνται περίπου 10.000 τέτοιες επιχειρήσεις, καθησυχάζοντας ότι  «Θα συνεχίσουμε να είμαστε δίπλα στην κοινωνία για όσο χρειαστεί όμως, με νόημα ότι δεν υπάρχει… λεφτόδεντρο”, κοινώς ότι οι διαθέσιμοι πόροι δεν είναι ανεξάντλητοι και πλέον πολλές επιχειρήσεις είναι στον αέρα.

Μύνημα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη

Από την πρώτη στιγμή που χτύπησε η πανδημία είχα τονίσει πως η προτεραιότητα της Υγείας πρέπει να συμβαδίζει με τη θωράκιση της Οικονομίας. Γι’ αυτό ακριβώς, και δίπλα στη τιτάνια προσπάθεια ενίσχυσης του ΕΣΥ, μέσα στο 2020 διατέθηκαν 24 δισεκατομμύρια για τη στήριξη των εργαζομένων και των επιχειρήσεων. Και σήμερα κινητοποιούνται ακόμα 2,5 δισεκατομμύρια, ανεβάζοντας στα 11,6 δισ. τα σχετικά κονδύλια για το 2021.

Σε πείσμα της ανεύθυνης καταστροφολογίας, όλα τα στοιχεία δείχνουν πως η εθνική οικονομία άντεξε. Παρά τις πρωτόγνωρες δυσκολίες, είχαμε ελάχιστα «λουκέτα». Στη συγκράτηση της ανεργίας η χώρα είχε τη δεύτερη καλύτερη επίδοση στην Ευρώπη. Και η ύφεση περιορίστηκε στο 8,2%, κόντρα στις μίζερες προβλέψεις της αντιπολίτευσης. Στόχος μας, τώρα, είναι ο κόσμος της παραγωγής να μείνει όρθιος μέχρι το τέλος της δοκιμασίας. Κάνοντας, έτσι, πιο σίγουρα τα πρώτα του βήματα στην επόμενη μέρα.

Λοιπόν, μπορώ να ανακοινώσω μία νέα δέσμη μέτρων τόνωσης τα οποία θα ανακουφίσουν περισσότερες από 500.000 επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες και εκατομμύρια εργαζόμενους.

Ρυθμίσεις οι οποίες ξεδιπλώνονται σε έξι πεδία:

Πρώτον, τον Απρίλιο εγκαινιάζεται ο 7ος κύκλος χρηματοδότησης της Επιστρεπτέας Προκαταβολής για τις επιχειρήσεις που είχαν μειωμένο τζίρο από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο. Θα είναι διευρυμένος, περιλαμβάνοντας όλους όσοι πλήττονται, όπως το λιανεμπόριο, την εστίαση και κλάδους όπου εφαρμόστηκαν περιορισμοί. Αλλά και με αυξημένη ενίσχυση: Τα ποσά θα ξεκινούν από 1.000 ευρώ για έναν αυτοαπασχολούμενο και θα φτάνουν έως τις 100.000 ευρώ.

Δεύτερον, η απαλλαγή από 30% μέχρι και 50% της αποπληρωμής της Επιστρεπτέας Προκαταβολής θα ισχύσει και για όσους είχαν ενταχθεί στους τρεις πρώτους κύκλους της και είχαν σημαντική πτώση του τζίρου τους το 2020. Ενώ όλες οι δόσεις εξόφλησης αυξάνονται από 40 σε 60. Αν, μάλιστα, η επιστροφή καταβληθεί εφάπαξ, θα υπάρχει έκπτωση 15%. Έτσι, ένα μεγάλο μέρος της ενίσχυσης μετατρέπεται σε απευθείας επιχορήγηση, με άλλα λόγια σε Μη Επιστρεπτέα Προκαταβολή.

Τρίτον, με στόχο την προστασία των θέσεων εργασίας, οι κλάδοι που πλήττονται θα ανακουφιστούν, με ένα ακόμα μέτρο: H Πολιτεία θα επιδοτήσει σοβαρό μέρος των παγίων δαπανών που έγιναν το 2020 οι οποίες δεν καλύφθηκαν από άλλες ενισχύσεις. Και η συγκεκριμένη θα πάρει τη μορφή «πιστωτικού» για μελλοντικές φορολογικές και ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις, με σκοπό οι επιχειρήσεις να επανεκκινήσουν μετά τη κρίση με όσο το δυνατόν λιγότερα βάρη.

Τέταρτον, το Πρόγραμμα Γέφυρα για τη ρύθμιση των δανείων για πρώτη φορά θα περιλαμβάνει εκτός από τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, επιδοτώντας, για πρώτη επίσης φορά, εκτός από τους τόκους και το κεφάλαιο. Στα ενήμερα δάνεια η ενίσχυση θα φτάνει μέχρι και το 90% της δόσης, ώστε να επιβραβεύονται οι συνεπείς. Ενώ στα «κόκκινα» δάνεια θα αγγίζει το 80% αν ρυθμιστούν, ώστε να βοηθιούνται οι πιο αδύναμοι.

Τέλος, τις επιλογές αυτές πλαισιώνουν δύο ακόμα πρωτοβουλίες: Όπως συμβαίνει και έως τώρα, οι φορολογικές και ασφαλιστικές οφειλές Μαρτίου όσων πλήττονται θα μεταφερθούν στο τέλος της περιόδου ρύθμισης. Ενώ διατηρείται και αυτόν το μήνα η πλήρης απαλλαγή ενοικίου στα επαγγελματικά ακίνητα.

Μέτρα στήριξης – 2.5 δις το κόστος του νέου πακέτου μέτρων!!!!

7η Φάση επιστρεπτέας προκαταβολής
Επιχειρήσεις με μειωμένο τζίρο στο Α΄τρίμηνο 2021
Ενισχύσεις από 1000 ευρώ έως 100.000
50% επιδότηση- 50%δάνειο
Διατήρηση Θέσεων εργασίας έως Αύγουστο

Επιστρεπτέες Προκαταβολές 1-3
Κούρεμα 30-50% (βάσει μείωσης τζίρου)

Επιστρεπτέες προκαταβολές 1-7
Αύξηση δόσεων για το επιστρεπτέο τμήμα από 40 σε 60
Όσοι έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν την πρώτη δόση θεσπίζεται
Κίνητρο Εφάπαξ αποπληρωμής 15%

Πρόγραμμα «γέφυρα2» (Επιδότηση για 8 μήνες)
Οι επιχειρήσεις θα επιδοτούνται τόσο για τους στόχους, όσο και για το κεφάλαιο, για το σύνολο της δόσης.
Ποσοστά επιδότησης επαγγελματικών δανείων
Πράσινα δάνεια 70-90%
Κόκκινα δάνεια 60-80%
Πλαφόν επιδοτήσεων, έως 50.000 ευρώ τον μήνα

Επίδότηση πάγιων Δαπανών (Δαπάνες του 2020) ηλεκτρική ενέργεια, ενοίκια, μισθοδοσίες, ακόμα και τόκους δανείων που πραγματοποιήθηκαν εντός 2020.

«Κουπόνια» για συμψηφισμό με 1. Φορολογικές υποχρεώσεις /2.Ασφαλιστικές υποχρεώσεις
(Αυτο θα αφορά τις ζημιογόνες επιχειρήσεις του 2020 οι οποίες θα πρέπει να έχουν παρουσιάσει μείωση κύκλων εργασιών 30%).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Sponsors