Παρασκευή, 22 Σεπτεμβρίου, 2023

Μάτια μου, αχ μάτια μου… πως να σας ξεκουράσω;

Στα μάτια μας καθρεφτίζεται η ψυχή μας… θέλουμε να έχουμε μια γερασμένη ψυχή;
Όχι θέλουμε εκτός από υγιέστατα ματάκια, να έχουμε και ένα όμορφο βλέμμα…. γιατί τώρα μεταξύ μας, με τη μάσκα που φοράμε όλη μέρα, μόνο τα μάτια μας φαίνονται, ας φαίνονται αν μη τι άλλο πανέμορφα και όχι κουρασμένα!!!!

1)Αρχικά φροντίστε να έχετε σωστό φωτισμό και όταν δουλεύετε στον υπολογιστή, περιορίστε το φως του εξωτερικού περιβάλλοντος, κλείνοντας τα στόρια ή τις κουρτίνες και κρατήστε τον φωτισμό εντός του χώρου σας, σε ένα μέσο προς χαμηλό επίπεδο. Το κυριότερο, μην έχετε τοποθετημένη την οθόνη του υπολογιστή σας μπροστά, πίσω, ή στο πλάι παραθύρου. Θα γυαλίζει η οθόνη σας και θα ζαλιστείτε εντός λίγων λεπτών. Όσον αφορά τη φωτεινότητα του υπολογιστή, βρείτε την σωστή αντίθεση ανάμεσα σε χαρακτήρες, φόντο, και σίγουρα σωστό μέγεθος γραμματοσειράς. (Αν δεν βλέπετε στο 10, μεγαλώστε το καλέ στο 16, να βλέπετε άνετα!!!)

2) Οργανώστε το χώρο σας να είστε πάνω από όλα άνετοι.
Η καλή στάση του σώματος βοηθά στη μείωση της πίεσης των ματιών και άλλων θεμάτων (μέση, αυχένας). Τοποθετήστε την οθόνη σας περίπου 50- 60 εκατοστά μακριά από τα μάτια σας και προσαρμόστε το γραφείο ή την καρέκλα σας με τέτοιο τρόπο που να ευθυγραμμίζεται το σώμα σας σωστά.

3)Κάντε συχνά διαλείμματα: κάθε φορά που κάνετε μια εργασία που απαιτεί μεγάλη συγκέντρωση, κάντε ένα διάλειμμα κάθε 20 λεπτά. Κοιτάξτε σε ένα μακρινό αντικείμενο, σε απόσταση περίπου 6,7 μέτρων, για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα. Με αυτό τον τρόπο χαλαρώνει ο μυς μέσα στο μάτι και το βοηθάει να χαλαρώσει.
Τα διαλείμματα δεν κάνουν καλό μόνο στα μάτια, αλλά και στην πλάτη, τη μέση, τον αυχένα. Για αυτό κάθε λίγο φροντίστε να σηκώνεστε, να κινήστε και να κάνετε ασκήσεις στο λαιμό και τον αυχένα.

4)Ξεκουράστε τα μάτια σας, τρίψτε τα χέρια σας μεταξύ τους μέχρι να γίνουν ζεστά και απαλά. Στη συνέχεια τοποθετήστε τις παλάμες σας πάνω από τα κλειστά σας μάτια. Κρατήστε τις εκεί για λίγα δευτερόλεπτα. Επίσης, μια καλή επιλογή για να ανακουφιστείτε από την πίεση, είναι να βρέξετε μια πετσέτα με κρύο νερό, να τη στύψετε και να την απλώσετε πάνω από τα μάτια σας για πέντε λεπτά. Ξεκούραση θα νιώσετε και ανοιγοκλείνοντας τα. Ο λόγος αυτού, είναι ότι έτσι το μάτι υγραίνεται και εμποδίζεται η ξηρότητα και ο ερεθισμός.

5) Φορέστε γυαλιά, καλοκαίρια και χειμώνες, τα γυαλιά ήλιου κάνουν καλό, άρα μην τα ξεχνάτε. Εκτός από ηλίου, αγοράστε και ειδικά γυαλιά για τον υπολογιστή. Τα γυαλιά αυτά βοηθούν στην ξεκούραση του ματιού, καθώς έχουν έναν ελαφρύ χρωματισμό και επιστρώσεις που προστατεύουν το μάτι από την ακτινοβολία, λειτουργώντας σαν φίλτρο. Επίσης, διορθώνουν ακόμα και πολύ μικρά διαθλαστικά σφάλματα (πχ αστιγματισμό). Συμβουλευτείτε τον οφθαλμίατρό σας για το αν αυτή η λύση είναι κατάλληλη για εσάς και δοκιμάστε τη.

6)Μια φορά το χρόνο κάντε εξέταση ματιών.
Κατά τη διάρκεια της εξέτασης, μην αμελήσετε να αναφέρετε στο γιατρό σας τη συχνότητα με την οποία χρησιμοποιείτε τον υπολογιστή στη δουλειά, αλλά και στο σπίτι καθώς και τις ώρες που περνάτε μπροστά σε ένα τηλέφωνο ή σε έναν υπολογιστή.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Sponsors