Τρίτη, 6 Ιουνίου, 2023

Όλοι οι λόγοι για τους οποίους η τομάτα δεν πρέπει να λείπει από το πιάτο σου

Η κατανάλωση τομάτας και προϊόντων με βάση αυτήν, έχει συνδεθεί με τη βελτίωση της υγείας του δέρματος και το χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εμφάνισης καρκίνου (Karppi, Laukkanen, Mäkikallio, 2012). Οι καρδιακές παθήσεις – συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών προσβολών και των εγκεφαλικών επεισοδίων είναι η πιο κοινή αιτία θανάτου στον κόσμο.

Μια μελέτη σε μεσήλικες άνδρες συνέδεσε τα χαμηλά επίπεδα λυκοπενίου και βήτα-καροτίνης στο αίμα με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων. Αυξανόμενα στοιχεία από κλινικές δοκιμές υποδηλώνουν ότι η συμπληρωματική κατανάλωση τροφών που περιέχουν λυκοπένιο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της LDL (κακής) χοληστερόλης.

Επιπλέον, κλινικές μελέτες αποδεικνύουν τα οφέλη από την κατανάλωση τομάτας για την καταπολέμηση της φλεγμονής και τη μείωση των δεικτών του οξειδωτικού στρες. Οι τομάτες μπορεί να έχουν ακόμη και προστατευτική επίδραση στο εσωτερικό στρώμα των αιμοφόρων αγγείων, γεγονός που ενδέχεται να μειώσει τον κίνδυνο πήξης του αίματος.

Ο καρκίνος είναι μια ανεξέλεγκτη ανάπτυξη μη φυσιολογικών κυττάρων που εξαπλώνονται πέρα ​​από τα φυσιολογικά τους όρια, εισβάλλοντας συχνά και σε άλλα μέρη του σώματος. Μελέτες παρατήρησης έχουν επισημάνει ότι η κατανάλωση τομάτας – και των προϊόντων της – συνδέεται  με μειωμένες συχνότητες εμφάνισης καρκίνου του προστάτη στους άνδρες, καθώς και καρκίνου των πνευμόνων και του στομάχου (Natl Cancer Inst. 1999).

Μια μελέτη σε γυναίκες δείχνει ότι οι υψηλές συγκεντρώσεις καροτενοειδών – που βρίσκονται σε μεγάλες ποσότητες στις τομάτες – μπορεί να λειτουργήσουν ως ασπίδα προστασίας κατά της εμφάνισης καρκίνου του μαστού (Sato, Helzlsouer, Alberg. 2002). Τα οφέλη της τομάτας όμως δεν περιορίζονται εκεί, αφού πιστεύεται ότι η κατανάλωση τομάτας και των προϊόντων της μπορεί να είναι εξαιρετικά ευεργετική και για την υγεία του δέρματος.

Ειδικότερα, τα τρόφιμα με βάση την τομάτα είναι εξαιρετικά πλούσια σε λυκοπένιο και άλλες φυτικές ενώσεις που μπορεί να προστατεύουν το δέρμα από αλλοιώσεις που προκαλούνται από το ηλιακό έγκαυμα. Σύμφωνα με μια μελέτη, τα άτομα που κατανάλωναν 40 γραμμάρια πάστα τομάτας – παρέχουν 16 mg λυκοπενίου – με ελαιόλαδο κάθε μέρα για 10 εβδομάδες, παρουσίασαν 40% λιγότερα ηλιακά εγκαύματα (Stahl, Heinrich, 2001).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Sponsors