Κυριακή, 4 Ιουνίου, 2023

Η θρεπτική αξία των οσπρίων

Τα όσπρια είναι τα “φρούτα” ή οι σπόροι μιας οικογένειας φυτών που ονομάζονται Fabaceae. Τρώγονται συνήθως σε όλο τον κόσμο και αποτελούν πλούσια πηγή φυτικών ινών και βιταμινών Β. Είναι επίσης μια εξαιρετική αντικατάσταση για το κρέας ως πηγή χορτοφαγικών πρωτεϊνών. Τα φασόλια και τα όσπρια έχουν πολλά οφέλη για την υγεία, όπως μείωση της χοληστερόλης, μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και αύξηση των υγιών βακτηρίων του εντέρου. Εδώ θα βρείτε δύο από τα πιο υγιεινά όσπρια που μπορείτε να εντάξετε στη διατροφή σας.

1. Ρεβίθια

Επίσης γνωστά ως φασόλια garbanzo, τα ρεβίθια είναι μια εξαιρετική πηγή ινών και πρωτεϊνών. Πολλές επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι τα ρεβίθια μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του βάρους, του κινδύνου για καρδιακές παθήσεις και ενδεχομένως ακόμη και του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου – ειδικά όταν αντικαθιστούν το κόκκινο κρέας στη διατροφή.

Επιπλέον, τα ρεβίθια είναι ιδιαίτερα ευεργετικά στη μείωση του σακχάρου στο αίμα και στην αύξηση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη σε σύγκριση με άλλες τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες. Η κατανάλωση ρεβιθιών μπορεί επίσης να βελτιώσει τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα. Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι τα ρεβίθια μπορούν να μειώσουν τόσο τη συνολική χοληστερόλη όσο και την «κακή» χοληστερόλη χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνης (LDL), που είναι παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις.

2. Φακές

Οι φακές είναι μια εξαιρετική πηγή χορτοφαγικής πρωτεΐνης και αποτελούν εξαιρετική προσθήκη σε σούπες και στιφάδο. Όπως τα ρεβίθια, έτσι και οι φακές μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του σακχάρου στο αίμα σε σύγκριση με άλλα τρόφιμα. Αυτά τα οφέλη μπορεί να οφείλονται στις επιπτώσεις που έχουν οι φακές στο έντερο. Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι οι φακές ωφελούν την υγεία του εντέρου βελτιώνοντας τη λειτουργία του και επιβραδύνοντας το ρυθμό εκκένωσης του στομάχου, γεγονός που θα μπορούσε να βοηθήσει στην πέψη και να αποτρέψει τις υψηλές τιμές του σακχάρου στο αίμα. Τέλος, οι φακές μπορούν να βοηθήσουν την υγεία της καρδιάς μειώνοντας την «κακή» χοληστερόλη LDL και αυξάνοντας την «καλή» χοληστερόλη HDL.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Sponsors