Παρασκευή, 2 Ιουνίου, 2023

Πώς να διαχειριστείτε τον “κοινωνικό πόνο” στην πανδημία

Σύμφωνα με μελέτη που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο του Σάο Πάολο, από την έναρξη της πανδημίας του κορωνοϊού, υπήρξε μια μετεωρική αύξηση της βίωσης του συναισθήματος του κοινωνικού πόνου. Τι είναι ο κοινωνικός πόνος; Ο Mark Leary, καθηγητής ψυχολογίας και νευροεπιστήμης στο Πανεπιστήμιο Duke, ορίζει τον κοινωνικό πόνο ως μια ευρεία, άτυπη περιγραφή επώδυνων συναισθημάτων που προκαλούνται από καταστάσεις που εμπλέκουν άλλους ανθρώπους. Τέτοιου τύπου συναισθήματα μπορεί να είναι: αισθήματα απόρριψης, μοναξιάς και απομόνωσης, αισθήματα υποτίμησης, εγκατάλειψης ή αποσύνδεσης.

«Συνήθως, πιστεύουμε ότι ο “πόνος” προκαλείται από σωματικά γεγονότα – σπάσιμο ενός βραχίονα, όταν πατάμε σε σπασμένο γυαλί, κλπ. – αλλά τα διαπροσωπικά φαινόμενα μπορούν να βλάψουν όσο και οι φυσικές εμπειρίες», δήλωσε ο Δρ. Leary. Αυτά τα φαινόμενα μπορεί να περιλαμβάνουν οδυνηρά συναισθήματα θλίψης, όπως, για παράδειγμα όταν ένα αγαπημένο μας άτομο πεθαίνει ή όταν τελειώνει μια ερωτική σχέση.

«Η λειτουργία του κοινωνικού πόνου είναι βασικά η ίδια με το σωματικό πόνο – να μας προειδοποιεί για καταστάσεις που απειλούν την κοινωνική μας ευημερία (όπως ακριβώς ο σωματικός πόνος υποδεικνύει απειλές για τη σωματική ευεξία) και να μας αποτρέπει να κάνουμε πράγματα που υπονομεύουν την κοινωνική μας ασφάλεια (όπως ο φόβος του πόνου μας παρακινεί να λάβουμε προφυλάξεις [για τη] σωματική μας ασφάλεια)», δήλωσε ο Δρ. Leary.

Ενώ τα συναισθήματα κοινωνικού πόνου μπορεί να βιωθούν ως αφόρητα, οι ακόλουθες πρακτικές μπορούν να σας βοηθήσουν να τα αντιμετωπίσετε.

1. Γνωρίστε ότι ο πόνος σας είναι πραγματικός

Η βίωση συναισθημάτων κοινωνικού πόνου είναι αναπόσπαστο κομμάτι του ανθρώπου, κι ενώ τα ίδια τα συναισθήματα μπορεί να βιούνται ως δυσάρεστα, δεν υποδηλώνουν ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα με εσάς, λέει ο Δρ. Leary. Αυτό που δείχνουν είναι ότι οι συνδέσεις σας δεν είναι αυτές που θα θέλατε να είναι αυτή την στιγμή. «Λάβετε επίσης υπόψη ότι μέρος του προβλήματος έγκειται στην ατομικιστική, κατακερματισμένη, σύγχρονη κοινωνία μας. Για εκατομμύρια χρόνια, οι πρόγονοί μας ζούσαν σε στενές ομάδες από 30 έως 50 άλλα άτομα, οπότε τα συναισθήματα κοινωνικής απομόνωσης ήταν σπάνια. Σήμερα, ζούμε μάλλον κοινωνικά αποσυνδεδεμένες ζωές, έτσι τα συναισθήματα κοινωνικού πόνου είναι πιο πιθανά», είπε η Deborah Serani, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Adelphi.

2. Προσπαθήστε να διαχειριστείτε τις σκέψεις σας

Δίπλα στο καθαρό γεγονός της έλλειψης των κοινωνικών συνδέσεων, είναι η σκέψη περί της απώλειας που αυξάνει την ταλαιπωρία. «Φανταστείτε ένα άτομο με μεγάλο κοινωνικό πόνο που ξέχασε στιγμιαία τις κοινωνικές συνθήκες που προκάλεσαν τον πόνο του. Τα αρνητικά συναισθήματα θα εξατμιστούν», είπε ο Δρ. Leary. Ελαχιστοποιώντας το πόσο συχνά σκέφτεστε την κοινωνική σας κατάσταση μπορεί να σας βοηθήσει. “Αυτό είναι δύσκολο, φυσικά, (…) αλλά η απόσπαση της προσοχής είναι μερικές φορές μια απολύτως αποδεκτή στρατηγική αντιμετώπισης [του πόνου]”, πρόσθεσε.

3. Ταΐστε τις αισθήσεις σας

Ο κοινωνικός πόνος, καθώς και ο σωματικός πόνος, ανταποκρίνονται καλά στις αισθητηριακές εμπειρίες, λέει η Δρ. Serani. “Λοιπόν, φροντίστε να ξεκουράζεστε όποτε μπορείτε, κινείστε το σώμα σας, κοιτάξτε όμορφα, πολύχρωμα πράγματα, ακούστε μουσική, κάντε μια αγκαλιά με ένα αγαπημένο σας πρόσωπο [με το οποίο συζείτε] ή κάντε ένα ζεστό μπάνιο, απολαύστε ένα φλιτζάνι τσάι, μυρίστε τον καθαρό αέρα, ή ένα άρωμα που σας καταπραΰνει για να επαναφέρετε το μυαλό, το σώμα και την ψυχή σας», είπε η καθηγήτρια.

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Sponsors