Παρασκευή, 2 Ιουνίου, 2023

Για πρώτη φορά αστέρι Michelin σε vegan εστιατόριο

Το γαλλικό εστιατόριο ONA, που σημαίνει Origine Non Animale ή Non-Animal Origin (μη ζωικής προέλευσης) είναι το πρώτο vegan εστιατόριο που πήρε ένα από τα πολυπόθητα αστέρια Michelin στην ενημέρωση του 2021 στη Γαλλία. Το εστιατόριο που βρίσκεται στο μικρό νοτιοδυτικό χωριό Arès, κοντά στο Μπορντό, είναι το πρώτο εστιατόριο με κουζίνα μη ζωικής προέλευσης που εμφανίστηκε στον οδηγό Michelin στη Γαλλία από τότε που δημιουργήθηκε o θεσμός το 1900.

Το εστιατόριο ONA άνοιξε η αυτοδίδακτη σεφ και πρώην αρχαιολόγος Claire Vallee, με βραδινό μενού επτά πιάτων και τιμή 59 ευρώ. Οι σπεσιαλιτέ του περιλαμβάνουν ραβιόλι με κίτρινα κολοκυθάκια και νιόκι με μαύρη τρούφα περιχυμένα με μια ελβετική σάλτσα λαχανικών.

Η Vallee είπε ότι ένιωσε μεγάλη συγκίνηση, όταν ο διεθνής διευθυντής του οδηγού Michelin την κάλεσε για να της πει ότι το εστιατόριό της, ONA, είχε κερδίσει το βραβείο. “Το μαγείρεμα με την ομάδα μου είναι σαν να παίζεις παράσταση σε ένα θέατρο. Ποτέ δεν ξέρεις πώς το έργο θα ληφθεί πριν το τέλος”, δήλωσε η Vallee.

Η ίδια άνοιξε το εστιατόριο το 2016 με χρηματοδότηση από τη Nef, μια ηθική τράπεζα. Όταν τα χρήματα εξαντλήθηκαν, για να ολοκληρώσει τις εργασίες στο εστιατόριο, η Vallee συγκέντρωσε 80 εθελοντές μέσω των κοινωνικών μέσων δικτύωσης, προκειμένου να βοηθήσουν στην αποπεράτωση των εργασιών κατά τη διάρκεια δύο μηνών.

Μιλώντας για τη συμπερίληψή της στον κατάλογο Michelin, η vegan chef δήλωσε τα εξής: “Αυτό είναι καλό για τη vegan κοινότητα, καθώς αυτό το αστέρι αποτελεί απόδειξη ότι η γαλλική γαστρονομία γίνεται πιο περιεκτική. Αυτά τα φυτικά πιάτα ανήκουν στη γαλλική κουζίνα”.

“Η ομάδα με την οποία συνεργάζομαι είναι πραγματικά υπερήφανη. Το αστέρι Michelin και το πράσινο αστέρι χρησιμεύουν ως αναγνώριση και πάνε τόσο σε αυτούς, όσο επίσης και στους τοπικούς παραγωγούς και τους αγρότες με τους οποίους συνεργαζόμαστε”.

Τα καταστήματα με vegan κουζίνα έχουν γίνει όλο και πιο περιζήτητα τα τελευταία χρόνια, ακολουθώντας τη ραγδαία αυξανόμενη δημοτικότητα της φυτικής διατροφής.

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Sponsors