Πέμπτη, 8 Ιουνίου, 2023

Οι δέκα χρυσοί κανόνες της μεσογειακής διατροφής

Υπάρχουν πάνω από 20 χώρες που συνορεύουν με τη Μεσόγειο Θάλασσα, με πολύ διαφορετικούς πολιτισμούς και πολλές διαφορές στη διατροφή τους.

Πολλοί τύποι διατροφής σε ολόκληρη τη Μεσόγειο δεν είναι σύμφωνοι με το πρότυπο της Μεσογειακής Διατροφής, ακόμη και στην ίδια χώρα, όπως έχει παρατηρηθεί από τους ερευνητές. Επιστημονικά στοιχεία υπάρχουν κυρίως για τη διατροφή της Ελλάδας, της Ιταλίας και της Ισπανίας. Έτσι, αυτός ο αυστηρότερος ορισμός μας βοηθά να παρέχουμε πιο συγκεκριμένες οδηγίες κάνοντας τη μεσογειακή διατροφή πιο κατανοητή.

Ακολουθούν οι 10 χρυσοί κανόνες του μεσογειακού τρόπου διατροφής:

  • Τα τρόφιμα προέρχονται κυρίως από φυτικές πηγές, όπως φρούτα και λαχανικά, φασόλια, ξηρούς καρπούς, δημητριακά. Τα λαχανικά είναι το κυρίως πιάτο, ενώ το κρέας ή τα πουλερικά είναι ένα συμπληρωματικό πιάτο, το οποίο δεν καταναλώνεται καθημερινά.
  • Η επεξεργασία των τροφίμων είναι ελάχιστη. Τα γεύματα αποτελούνται από απλά σπιτικά πιάτα με βάση τα λαχανικά.
  • Προτιμώνται τα τοπικά και εποχιακά τρόφιμα (που μεγιστοποιούν συχνά την περιεκτικότητα σε μικροθρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικά, τα οποία προωθούν την καλή υγεία) και είναι καλύτερα για το περιβάλλον.
  • Το ελαιόλαδο είναι η βασική πηγή λιπαρών, αντικαθιστώντας άλλα λίπη και έλαια (συμπεριλαμβανομένου του βουτύρου και της μαργαρίνης). Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο χρησιμοποιείται για όλες τις ανάγκες μαγειρέματος, όπως το ψήσιμο, το σοτάρισμα και το τηγάνισμα.
  • Καθημερινή κατανάλωση χαμηλής έως μέτριας ποσότητας τυριού και γιαουρτιού.
  • Εβδομαδιαία κατανάλωση χαμηλών έως μέτριων ποσοτήτων ψαριών και πουλερικών (πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι τα ψάρια προτιμώνται κάπως από τα πουλερικά) και κατανάλωση από μηδέν έως τεσσάρων αυγών την εβδομάδα.
  • Φρέσκα φρούτα ως τυπικό καθημερινό επιδόρπιο. Τα γλυκά με σημαντική ποσότητα ζάχαρης (συχνά και μελιού) και κορεσμένων λιπαρών, καταναλώνονται όχι περισσότερο από μερικές φορές την εβδομάδα και συνήθως κατά τη διάρκεια των διακοπών μόνο.
  • Το κόκκινο κρέας καταναλώνεται μερικές φορές το μήνα (πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι εάν καταναλώνετε κόκκινο κρέας, η κατανάλωσή του πρέπει να περιορίζεται σε 340 έως 450 γραμμάρια ανά μήνα).
  • Μέτρια κατανάλωση κρασιού, συνήθως μαζί με τα γεύματα. Περίπου ένα, έως δύο ποτήρια την ημέρα για τους άνδρες και ένα ποτήρι την ημέρα για τις γυναίκες.
  • Η πραγματική μεσογειακή διατροφή είναι μια μέτρια διατροφή υδατανθράκων (περίπου 40% υδατάνθρακες) με μέτριο έως ελαφρώς αυξημένο λίπος (35-40%).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Sponsors