Τετάρτη, 4 Οκτωβρίου, 2023

Υψηλή ραπτική: Όλοι την αγαπάμε, πολλοί δεν γνωρίζουμε τι είναι!

Πόσο θα ήθελα να λάβω μέρος σε μια επίδειξη μόδας. Αλλά όχι όποια και όποια, μια επίδειξη μόδας… υψηλής ραπτικής.

Και για να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, παραδέχομαι ότι λατρεύω το Παρίσι και όσες φορές και να έχω πάει στο συγκεκριμένο μέρος, όλες τις φορές έχω προσποιηθεί ότι κάνω πασαρέλα στους δρόμους του. Πως μου ήρθε το Παρίσι στο μυαλό; Υψηλή Ραπτική και Παρίσι είναι σχεδόν συνώνυμα, αφού η υψηλή ραπτική είναι η παλαιότερη παράδοση της μόδας και γεννήθηκε το 19ο αιώνα στο Παρίσι!

Και επειδή είναι μια ιδιαίτερη μόδα που μπορεί… αν και σίγουρα θα την λατρέψετε να σας μπερδέψει, να προσπαθήσω να σας ξεμπερδέψω με τη φράση του Ralph Toledano, προέδρου της Federation de la Haute Couture et de la Mode ότι  «Η υψηλή ραπτική αποτελεί την αιχμή του δόρατος όσον αφορά τη δημιουργία – είναι ένα φανταστικό κράμα δεξιοτεχνίας και πρωτοπορίας. Είναι ένας τόπος απόλυτης δημιουργικής ελευθερίας για τους σχεδιαστές, καθώς και ένα μέσο διαμόρφωσης χαρακτήρα για τα brands».

Για να μπορεί ένας οίκος μόδας να διατείνεται ότι κάνει Υψηλή Ραπτική οφείλει να τηρεί κάποιες σημαντικές προδιαγραφές. Καταρχήν να έχει πάρει τον αντίστοιχο τίτλο από τη Federation Francaise de la Couture. Να έχει ένα δικό του εργαστήριο στο Παρίσι με τουλάχιστον 20 εργαζόμενους και σίγουρα να μπορεί να παρουσιάσει δύο συλλογές τον χρόνο, που έχουν παραχθεί απαραίτητα στο Παρίσι.

Πως καταλαβαίνουμε ότι ένα ρούχο είναι υψηλής ραπτικής;

Ναι αυτό που υποθέσατε είναι σωστό. Υψηλή ραπτική είναι τα τούλια, οι ταφτάδες, τα περίεργα αξεσουάρ, τα πολυτελή υφάσματα και όλες αυτές οι προτάσεις που βλέποντας εμείς οι απλοί θεατές, αναρωτιόμαστε που θα μπορούσαμε να τα φορέσουμε στην καθημερινότητα μας.  Δυστυχώς και απο άποψη ιδεάς αλλά και οικονομικής, δεν θα μπορούσαμε να τα φορέσουμε στην καθημερινότητα μας.

Η Υψηλή Ραπτική, λέγεται υψηλή, γιατί είναι μοναδική και ιδιαίτερη.  Ένα κομμάτι , εκτός του ότι απαιτείται να γίνεται στο χέρι, μπορεί να χρειαστεί για την ολοκλήρωση και τελειοποίηση του ακόμα και έναν μήνα αφοσιωμένης δουλειάς. Εκτός αυτού, αυτό που μας ενδιαφέρει κιόλας και λυπάμαι που το υπερτονίζω, είναι ότι το κόστος για να αποκτήσεις ένα κομμάτι Υψηλής Ραπτικής είναι μάλλον απαγορευτικό αφού σύμφωνα με πηγές μου ένα daywear, μπορεί να ξεκινάει και από τις 10000 ευρώ.

Μάθαμε τι είναι η Υψηλή Ραπτική; Την λατρέψαμε ακόμα περισσότερο; Κρίμα που όλα δεν είναι για όλους!!!

photo:stylecaster.com

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Sponsors